Onze reis naar Indonesië

Wat waren onze redenen om naar Indonesië af te reizen? Onze zoon bezoeken, die een semester in Jakarta studeert, plekken proberen te vinden waar mijn vader in de oorlog is geweest en natuurlijk het land op zich ontdekken. Voorafgaand aan de reis is er natuurlijk veel onderzoek gedaan. Er is veel over gesproken met vrienden die de reis al eens gemaakt hebben, de vele brieven gelezen die mijn vader heeft geschreven in zijn tijd op Java en reisgegevens verzameld over het invullen van de reis.
Zo hebben we avonden doorgebracht met een collega, en met vrienden die foto’s van hun reizen hebben laten zien. Via vrienden kwamen we ook bij Cees Piket, die de plaatsen waar mijn vader heeft gezeten opnieuw in kaart heeft gebracht en de vernieuwde benamingen van plaatsen heeft benoemd.
Op internet zijn we gaan zoeken naar een chauffeur die ons naar de plekken kon brengen welke wij uitgezocht hadden. Dit werd Deny Rusnandi.

Deny had een website waarop contact gezocht kon worden via iemand uit Nederland. Dat was makkelijk. Via de informatiegegevens kwamen wij in contact met Marjoke Verschoor. Via haar hebben we een reisschema doorgegeven aan Deny zodat hij een route kon samenstellen. Toevallig kon Cees Piket de vorige baas van Deny, wat het voor ons weer wat vertrouwder maakte. Helaas kon Deny zelf niet met ons op pad omdat hij al een rit had. Hij verzorgde voor ons een andere, engels sprekende, chauffeur in de persoon van Toto Pangandaran. Dit bleek achteraf voor ons een schot in de roos. Wat heeft hij ons veel laten zien, ruiken, proeven en beleven. En wat hebben we met hem gelachen. Een topchauffeur. De eerste paar dagen in Indonesië hebben we doorgebracht in Jakarta bij onze zoon en zijn vriendin (die hij daar ontmoet heeft). Daarna zijn we per trein naar Jogjakarta gegaan. Een mooie manier om de reis rustig te beginnen en om al veel van het land te zien.
In Jogjakarta werden we door Toto opgewacht. Hij vroeg ons waar we zouden slapen en waar we zouden beginnen. Maar zover hadden wij de plannen niet uitgewerkt, waarbij hij in lachen uitbarstte. Dat had hij nog nooit meegemaakt. Maar…. dit gaf hem wel de vrijheid om zíjn route te bepalen. En dat was nou precies de bedoeling. Wij hadden de hoofdplaatsen genoemd en hij vulde de route ernaartoe in, regelde de tussenstops bij bezienswaardigheden en bracht ons bij de hotelletjes waarmee hij ervaring had. Uiteraard hadden we ook toeristische plekken, zoals de Borobudur en de Bromo vulkaan op het programma staan. Maar daar tussenin hebben we heel veel meer gezien. Zoals: Balinese dansavond, rijstvelden, rubber, koffie en thee plantages, enz. Met als slotstuk de groene schildpad, waarvan we er ook nog tien kleintjes mochten uitzetten. We gaan in dit verslagje niet alles benoemen omdat het verhaal dan te lang zou gaan worden.
Wat we wél willen vertellen is dat we in Loemadjang toch plekken hebben kunnen vinden waar mijn vader was. Een kerk, een school, een fabriekstoren, bruggen, en zelfs een nog bestaande locatie, midden in de stad, waar de soldaten overdag vertoefden. Afgesloten achter slot en grendel staat het daar maar te staan. We hebben gesproken met de mensen van de kerk en de school. Erg vriendelijke mensen en zeer behulpzaam. Hier hebben we het mooiste doel van de reis gevonden. Na tien dagen met Toto zijn we, volgens plan naar Nusa Lembongan afgereisd om nog even van de reis na te genieten. Nou willen we daar nog wel even iets over kwijt. Het eiland wordt op internet de hemel in geprezen als een goddelijk paradijs, maar onze ervaring is dat het, grof gezegd, één grote vuilnisbelt is met hier en daar nog een leuk stukje strand. Verder wordt je er van je sokken gereden door inwoners en toeristen op scootertjes en worden toeristen van A naar B verplaatst op overvolle Suzuki pick-ups lijkend op de comedy keepers van vroeger. We hebben ons wel vermaakt maar dit was niet wat we ervan verwacht hadden. Na vier dagen op dit eiland zijn we terug afgereisd naar Jakarta en zijn nog twee dagen bij onze zoon geweest en afscheid genomen. Terug in Nederland kunnen we rustig zeggen dat dit de reis van ons leven was. Met dank aan allen die ons geholpen hebben om dit mogelijk te maken.

Bernard Brouwer

Twee weken met Deny door Oost en Midden Java

Na twee weken met Deny door Oost en Midden Java te hebben gereisd hebben voelde het afscheid wel wat verdrietig . Het doel van deze reis was enkele plekken terug te vinden waar mijn man nog vage herinneringen aan heeft dit samen met onze dochter en haar man ( hij was 5 toen hij in 1955 vertrok) En dat is gelukt, dankzij Deny’s speurwerk . We hadden nog wel een paar oude foto’s maar de tijd heeft ook hier niet stil gestaan. Deny was niet voor één gat te vangen hij vroeg overal rond en wist zo toch de juiste mensen te vinden die ons de gezochte plekken wisten te wijzen. De mensen hier waren ook allemaal erg behulpzaam maar zonder Deny waren vele deuren voor ons niet openimage1 gegaan. We vonden de elektriciteitscentrale in Bangil waar we zelfs vriendelijk werden rondgeleid, helaas was het woonhuis gesloopt, ook in zijn geboorteplaats Semarang was het woonhuis gesloopt maar toch nog door de straat gelopen. In Jepara op het strand nog de grote steen gevonden waar de familiefoto was gemaakt in 1953/54 . Het was echt bijzonder. Natuurlijk ook de toeristische hoogtepunten van Java gedaan ,indrukwekkend, mooi maar de weg er naar toe met Deny als chauffeur en gids was wel het leukste. Altijd in een goed humeur, erg attent, maakt zich nooit druk op de weg ,heeft de skills van een coureur maar rijdt echt wel veilig . Het is hier echt een chaos op de weg maar iedereen let zo goed op en houdt rekening met de ander daar kun je wel je petje voor afnemen. Bij Deny voelden we ons wel veilig “ik heb toch de rijbewijs” grapte hij lachend als wij het wel wat spannend vonden. Ook de treinreis was door hem tot in de puntjes geregeld en echt een aanrader, leuk om eens mee te maken en .Op het eindpunt stond hij weer keurig op ons te wachten om de rit te vervolgen. We hebben met hem gereisd als 5de familielid want zo voelde het ook daarom was het afscheid ook wel een beetje verdrietig want of we elkaar ooit weer zullen zien…….in ieder geval zullen we nog lang nagenieten van deze reis .

Fam. Cloesmeijer / van Colle augustus 2016

Met Deny in 11 dagen van West naar Oost Java

Wij hadden al een retour ticket geboekt voor vier personen van Amsterdam naar Jakarta maar zochten nog wel een chauffeur die ons van Jakarta naar de Ferry naar Bali kon brengen en onderweg van alles kon laten zien, de sfeer van Java kon laten proeven en de plaatsen te bezoeken waar de roots van mijn man liggen. Via internet vonden we Deny en na contact met Marjoke besloten wij om met hem te reizen en daar hebben we zeker geen spijt van gehad. Deny is een heel goede chauffeur, spreekt goed Engels en ook redelijk Nederlands, kent het land goed, zit vol humor en is tevens een heel goede gids,hij deed alles om ons een hele fijne, onbezorgde vakantie te geven. Deny heeft voor ons ook de overnachtingen geregeld en die waren goed en sfeervol. Hij vond de plaatsen waar mijn schoonmoeder en schoonvader hebben gewoond, het jappenkamp waarin mijn schoonvader heeft gezeten en de begraafplaats waar de opa van mijn man lag. Wij hebben veel gezien met Deny, hij heeft ons goede adviezen gegeven hoe de reis het beste in te plannen en daar door hebben we een geweldige tijd en reis met hem gehad.

Wij zijn hem dankbaar, Fam Stofberg-Siebers

Drie weken op pad met Deny en twee jonge kinderen

Als ik de titel lees, verschijnt er meteen een glimlach op mijn gezicht. Wat hebben wij een ontzettend mooie, gezellige en avontuurlijke tijd gehad met Deny op Java! Van te voren hadden we alleen de tickets geboekt en Deny voor 16 dagen gereserveerd. We zouden met 8 personen gaan. Maar door omstandigheden stapten we uiteindelijk alleen met ons gezin (John, Marieke, Isabel van 4 en Jari van net 3) in het vliegtuig op woensdag 25 maart 2015. Hoewel de vlucht erg goed ging, de kinderen sliepen wel 7 uur aan een stuk door, kwamen we toch wel wat vermoeid aan op Jakarta. En waren natuurlijk erg blij dat Deny ons daar trouw op stond te wachten. We wisten wel welke plaatsen we graag wilden bezoeken. Dus na een rustdag in Bogor in een prachtig guesthouse met mooie tuin en zwembad, planden we de reis met Deny verder. Nu de samenstelling van ons reisgezelschap was veranderd, moesten we ook wat aanpassingen in onze reis doen. De Karimunjawa eilanden werden bijvoorbeeld geschrapt. Toch wel een beetje eng vonden we dat met 2 kinderen zonder zwemdiploma. Deny stelde voor meer tijd door te brengen op midden Java. En met de ervaring van Deny, die precies wist hoe we van hot naar her moesten komen, hoe lang dat duurt, en waar we precies op het beste moment konden zijn, is dat helemaal goed gekomen. En hebben we nog 6 extra dagen met hem doorgebracht. Want al snel bleek dat het heel relaxed reizen was met Deny en 2 kleine kinderen. Onze reis ging verder van Bogor naar Bandung, Pangadaran, Wonosobo, Magelang, Yogyakarta, Solo, Semarang, Cirebon, Bogor (het Safaripark kon er op het laatste moment ook nog ingepland worden, de eerste dagen lukte dat namelijk niet vanwege de Paasdagen en de drukte dan in het Safaripark) en eindigde in Jakarta. En nu kan ik wel vertellen wat voor mooie en leuke dingen we allemaal gezien en gedaan hebben. Want “Alles kan en alles mag” op Java. Maar wat eigenlijk ook heel bijzonder is, is hoe de kinderen de reis ervaren hebben. Isabel zit aardig in de waarom fase. En bestookte niet alleen ons maar ook Deny met vragen. Na de bezoeken aan de thee-, kokos-, kroepoekfabriek en de koffie plantage had ze al snel in de gaten dat wanneer een product naar de fabriek gaat, er iets lekkers weer uit komt. Dus toen we onderweg een vrachtwagen met kippen zagen rijden kwam natuurlijk de vraag: ‘Waar gaan die kippen naartoe?’ Naar de fabriek. Waarop ze blij antwoordde: ‘Oh, maar dan krijg je saté ayam!’ Ook was ze erg onder de indruk van de vulkanen. Bij een hevige regen- en onweersbui vroeg ze zich ook een keer af of de vulkaan dan aan het uitbarsten was. Het was zo leuk om te zien hoe zij over alle (kleine) dingen die anders waren dan in Nederland nadacht en er zo van kon genieten. 4m Jari & Deny Jari is net 3, dus moeilijk te zeggen hoe hij de reis ervaren heeft. In ieder geval was hij al snel verknocht aan Deny en zijn auto. Waar hij af en toe even lekker bij kon komen van de hitte, of even een slaapje kon doen. Voor Jari was het “Alles kan en alles mag” op Java eigenlijk ideaal. Want hoe leuk is het om op de leeuwen op de Borobudur te zitten? En in de dierentuin een baby krokodil te mogen aaien of met een kaketoe op je arm op de foto te mogen? En met een zaklamp op de vleermuizen in de grotten te schijnen. En, voor een jongen is het natuurlijk helemaal super in 1 vakantie in een vliegtuig, boot, kabelbaan, jeep, botsauto en trein te mogen zitten. Dus ook voor hem ook genoeg te doen en te ontdekken op Java. Gedurende de reis integreerde Deny steeds meer in ons gezin. Hij regelde de mooiste hotels en guesthouses voor ons. Altijd met een zwembad, en het liefste voor onze deur. Zodat de kinderen aan het einde van de dag even lekker bij konden komen. Eén keer hadden we geen zwembad, omdat we in Wonosobo maar 1 nachtje overnachtten. 1 Keer raden wat de eerste vraag van de kinderen was: Waar is het zwembad? Maar ook hield hij er rekening mee dat de kinderen niet te vermoeid raakten. Dus regelmatig liep hij hand in hand met Isabel of met Jari op zijn rug. En ’s avonds at Deny vaak met ons mee. Want hij wist precies waar ze de lekkerste dorpskip, saté en vis maakten. Nu thuis genieten we nog na van deze mooie reis. Gelukkig hebben we, naast de prachtige foto’s en souvenirs, ook allemaal lekkere producten meegenomen. Isabel is inmiddels 5 geworden. Op haar verjaardag aten we een prinsessentaart met spekkoek erin verwerkt en natuurlijk: Saté ayam! from back Tja……. Deny, super bedankt voor deze geweldige reis. We komen zeker een keer terug!

Groetjes Marieke.

Eindelijk was het zover

12 november 2013 was het eindelijk zover. Met de KLM naar Jakarta gevlogen voor ons eerste Indonesië avontuur. In drie weken zijn we door Java gereisd met de beste chauffeur aldaar, Deny Rusnandi. Waarom Java? Onze zoon studeert voor 5 maanden aan de universiteit in Yogyakarta. Dus heel leuk om hem daar te bezoeken. En mijn vader heeft een vier of vijftal jaren in het toenmalige Buitenzorg (Bogor) een zwembad gerund. Leuk en bijzonder om die plek eens te bezoeken en bezichtigen. Tickets zijn snel gekocht. Maar dan. Hoe gaan we van A naar B? We wilden vrijheid en eigen inbreng. Op internet gezocht en al snel kwamen we de naam Deny Rusnandi tegen met hele goede recensies. Na een eerste contact met zijn contactpersoon in Nederland, hem per email benaderd. De mailwisselingen verliepen heel plezierig en na nog meer info via zijn contactpersoon, hebben we uiteindelijk voor Deny gekozen. In overleg met Deny is het reisschema samengesteld en de keuze van hotels en het boeken daarvan hebben we aan hem gelaten. De reis kon beginnen! 13 november stond hij ons op het vliegveld van Jakarta op te wachten. Onze eerste live kennismaking met hem. Hij bracht ons direct naar Bogor waar we verbleven in het zeer aangename GG House Happy Valley. De volgende dag bracht Deny ons naar het zwembad van mijn vader. Met onder andere de hulp van Marjoke is het gelukt de locatie te vinden. Geweldige ervaring was het op de plek te zijn en te lopen waar mijn vader die 4 of 5 jaren heeft gewoond. Het zwembad was niet meer. Althans, de gebouwen waren weg maar de baden lagen er nog en waren nu in gebruik als viskwekerij. Terwijl ik druk foto’s aan het maken was, sprak Deny twee oudere heren aan die passeerden. Hij vroeg hun of zij zich het zwembad konden herinneren. Ik liet ze oude foto’s zien die ik op mijn telefoon had gezet. En jawel, een van die heren kon het zich nog prima herinneren. Hij vertelde hoe het zwembad er vroeger bij lag aan hand van de oude beelden. Fantastisch was dat! Na Bogor zijn we via Lembang naar de Malabar theeplantage gereden. We verbleven daar drie nachten op de plantage bij het huis van K.A.R. Bosscha. Fantastisch en geweldig. Zeer indrukwekkend om de plantages te zien en er door heen te lopen. Waar je ook kijkt, je ziet alleen thee, thee en nog eens thee. Na Malabar via Cipanas en Pangandaran naar Yogyakarta gereden waar we eindelijk voor even herenigd werden met onze zoon. Gezamenlijk hebben we onder andere de Borobodur en Prambanam tempel bezocht waarbij Deny elke keer weer de betere gids wist te regelen. Onze drie weken op Java zijn omgevlogen. Een fantastische ervaring is het voor ons geweest waar Deny debet aan was. Hij regelde alles voor ons en was elke dag bezig om het ons naar de zin te maken. De hotels die hij had geboekt waren goed, de gidsen die hij elke keer regelde waren perfect en de plekjes die hij ons elke keer liet zien of ideeën die hij had voor ons om te doen, waren elke keer super. Hij was gedurende onze drie weken op Java onze gids en chauffeur maar zeker ook onze kameraad die ons een vakantie heeft gegeven ” zonder zorgen”. Een van zijn vele uitspraken: ” vakantie zonder zorgen, ja toch ” ! En: de dagelijkse poetsbeurt. Wilt u ook zo’n vakantie, aarzel niet, boek Deny ! Ron & Ilse.

Ron & Ilse

Reisverslag Renée Peeters en Frank Hoek

Tijdens onze reis in Java met Deny als chauffeur, heb ik hem beloofd om een verslagje op zijn website te zetten. Ons plan was om 2 weken door Java te trekken en dan nog 10 dagen Bali. Op het laatste moment bedachten we dat het toch handig zou zijn om een auto met chauffeur te regelen. Al die horrorverhalen over het verkeer die je leest op internet. Via familie hebben we contact gelegd met Djaelani. Stipt op tijd was hij op de afgesproken plek om ons een dagje Jakarta te laten zien. Helaas bleek dat hij daarna bezet was. Maar hij had een goed alternatief: Deny. Een goede vriend van hem én een ervaren en goede chauffeur/reisleider. We maakten kennis met Deny en gingen accoord met hem als chauffeur. Hij bracht ons naar de theeplantages in West Java (Malabar estate), regelde samen met Frank de treinreis naar Yogjakarta en regelde goede hotels en restaurantjes voor ons. Altijd zorgzaam, in voor een grapje en dol op shortcuts! Samen met Deny zijn we op zoek gegaan naar de plekken waar mijn vader tijdens de politionele acties gestationeerd was. In Bandung hebben we het oude ziekenhuis gevonden. En in Parigi was het een ware zoektocht via via, om nog iets terug te vinden van de historie. Deny was hier een onmisbare actieve schakel in. Van te voren hadden we bedacht om de rest van de reis op eigen houtje te gaan doen. Echter, we waren verknocht geraakt aan Deny. Zijn service en zijn bron van informatie. En absoluut ook zijn rijstijl. Door de chaos van het verkeer slalomde hij ons veilig naar de volgende plek. En altijd met een glimlach op zijn gezicht. Zo kwam het dat we de volle 2 weken op Java gebruik gemaakt hebben van Deny’s diensten. Van Jakarta tot de boot naar Bali. Hij heeft ons veel mooie en interessante plekken laten zien. We denken met plezier terug aan deze reis. Mede dankzij de inzet van Deny.

Reneé Peeters en Frank Hoek

Live verslag Marjoke

Maandag 15-07-2013: Prima reis gehad. Goede service geeft de KLM. Zeer hartverwarmend weerzien met Deni, Ani en hun kinderen. Het eerste bordje nasi goreng voordat we naar het guesthouse gingen, smaakte overheerlijk hier een fijne kamer met het uitzicht en het geluid van de Ciliwung. Het is goed toeven!! Dinsdag 16-07-2013: Ja ja achter de file aan. Motorfietsen links rechts. Op 2 banen met 3 rijen auto’s rijden en maar toeteren. Veel bewondering voor Deni. Donderdag 18-07-2013: Dit is het uitzicht vanuit het guesthouse. Ook niet te versmaden. Mooi hé. Gewoon gaan staan en dan genieten. Tangkuban prahu. De hele wandeling werd gemaakt, ook door de kleintjes. Ik bleef lezen in de bus. Zaterdag 19-07-2013 Daarna lunchen en in het warme zwavelwater in Ciater. Daar wordt je slaperig van….. Hier in Lembang slapen we weer onder een dekbed. Lekker wel . Het zwembad is verwarmd. Nou ja dan snap je wel dat het hier koel is. Het is wel duidelijk dat in de jaren dat ik niet geweest ben, alles voller en drukker is geworden. Maar het blijft hier heerlijk toeven. Ben onder de indruk van de rijkunst van Deny. Het is heel bijzonder om hier met mijn gezin rond te rijden. Zondag 20-07-2013 Waar iedere toerist naar toe gaat. Pak Udjo in Bandung. Maandag 21-07-2013 Kampoeng Naga, traditioneel Javaans dorp. 450 treden naar beneden en dan naar boven red ik niet. Heb lekker zitten lezen. Een nachtje Tasikmalaya en dan via een toeristische route naar Pangandaran. Dit is het uitzicht vanaf mijn platje. Pangandaran. Wat een vernieling heeft de tsunami teweeg gebracht heel triest om te zien. Veel mínder toeristen ook! Dinsdag 23-07-2013 Vanuit de eetzaal. Maureen is ziek , dus even een paar dagen rust. Mijn voeten voeten willen niét mee . Dat is balen. Probeer vandaag even de jichtmedicijnen. Morgen weer een flinke trip voor de boeg naar Wonosobo. We huren een boot naar Cilacap. Houten konten kweken op houte bankjes. Even zien hoe het met de zieke gaat. Woensdag 24-07-2013 Zonsondergang in Pangandaran. Avondeten in ren strandtent. Donderdag 25-07-2013 Van Cilacap naar Wonosobo. Prachtig hotel. Gegeten in restaurant Asya. Vrijdag 26-07-2013 Vanochtend vroeg op pad naar het Dien plateau. Zoveel veranderingen. Maar ik heb genoten. Zaterdag 27-07-2013 Bij het gekleurde meer gekeken voordat we naar de tempels gingen. Een poes die lekker lag te pitten onder een dekentje in de hitte. Magelang. Uitzicht vanaf mijn platje. We zijn in Jogja. Gisteravond Ramajana voorstelling en daarvoor diner . Fijne avond was het. Maandag 29-07-2013 Onderweg, berg op en af tot Malang Van Jogya naar Kediri. Lange tocht. Eten in Toko Oen. Vannacht gaat een deel van onze groep naar de Bromo. Dinsdag 30-07-2013 Ik zit te ontbijten in mijn uppie. Schoondochters en de kleine kleinkinderen zijn nog op hun kamers, de rest komt nog van de bergen af. Overigens, het hotel ligt in de bergenbuurt, de beschermde wijk (Zo bekend bij een aantal Indië hangers) Traditionel passar in de bergen buurt. Frieda en ik wandelden er naar toe. Echt geweldig al die kleuren van kruiden en de geur errpng pecel, zo lekker. Woensdag 31-07-2013 Op weg naar Jember. Donderdag 1-08-2013 Vanaf mijn platje in Kalibaru. Vandaag naar Bali. rijdag 2-08-2013 Vanaf mijn platje in Lovinabeach ook weer zo,n paradijs op aarde.

Marjoke

Indonesie mei 2013

Wij zijn een gepensioneerd echtpaar en hebben drie weken met Deny als gids over Java gereisd. Thuis hadden we een globaal reisschema gemaakt en aan Deny gestuurd. Dit hebben we bij aankomst doorgesproken. De ervaring van Deny is voor ons van onschatbare waarde geweest, hij weet de weg, kent meer dan alleen de toeristische bezienswaardigheden, boekt hotels naar wens en brengt je naar restaurants waar het eten lekker en smakelijk is. Alles gebeurt in goed overleg en in een sfeer van vertrouwen. Deny is heel behulpzaam geweest om op Java met ons naar plaatsen te gaan die in het verleden van één van ons een rol hebben gespeeld. Hij heeft voor ons “deuren” geopend waardoor het mogelijk is geworden van dit verleden een goed beeld te krijgen. Hij legt gemakkelijk contact met lokale mensen en was steeds op de achtergrond aanwezig als we hem nodig hadden. Wij kunnen u Deny als uw chauffeur en gids in Indonesië dan ook van harte aanbevelen. Wilt u meer weten, dan kan u via de Nederlandse contactpersoon van Deny ons benaderen. Herman en Geerdien

Herman en Geerdien

Verslag

Door te Googlen zijn we terecht gekomen bij Deny. Na over en weer ge-emaild met elkaar te hebben hebben we besloten om ons door Deny rond te laten leiden over Java gedurende 2 weken in februari 2013. Vanaf het eerste persoonlijke contact kwam Deny betrouwbaar over en kwam hij zijn afspraken altijd na en stond hij dagelijks op tijd klaar om ons op te pikken bij ons hotel. Onderweg gaf Deny gevraagd en ongevraagd nadere informatie omtrent de omgeving zonder zichzelf op te dringen. Door zijn jarenlange ervaring wist Deny onderweg altijd te stoppen bij de betere restaurants, veelal met mooie uitzichten e.d. Door zijn in de loop der jaren opgebouwde contacten wist Deny ons altijd in contact te brengen met betrouwbare gidsen. Ik kan Deny dan ook van harte aanbevelen voor een aangename vakantie over het mooie Java. Indien gewenst ben ik bereid om mensen zonodig nadere informatie te geven.

Wiard en Ivonne Meijs

Per auto (taxi) door Java en Bali

Wij zijn zojuist teruggekeerd van een fantastische reis door Indonesië. In verband met het feit dat je veel goedkoper uit bent als je alles zelf regelt (vliegtickets, boardingpasses, visa, hotels, hebben wij ons vervoer geregeld vanuit Nederland. Wij hebben in eerste instantie vanaf ons hotel in Jakarta een taxibusje +chauffeur geregeld. Deze chauffeurs Eddy en Denny (indonesisch en nederlands sprekend) hebben ons opgehaald en zijn van Jakarta naar Bandung gereden. Na 10 dagen Bandung zijn wij naar Jogyakarta vertrokken. Denny met de auto en onze koffers, en wij met de trein en onze handbaggage. Na drie geweldige dagen Jogjakarta hebben wij afscheid genomen van Deny. (Eddy was inmiddels met een andere party door Indonesië aan het rondreizen). Deny, maar ook Eddy zijn twee zeer betrouwbare, bescheiden en goud eerlijke proffesionele gidsen en chauffeurs. Ze hebben gevoel voor humor, weten overal de weg en regelen alles wat je wenst. Zij weten ook de juiste adressen voor Batik, goud, houtsnijwerk en zilver of andere souvenirs. Voor verdere informatie mag u gerust contact met ons opnemen, bocamaro@casema.nl (Voor meer informatie kunt u ook een kijkje nemen op de website van Tika Meilani, via Tika zijn wij bij Deny terecht gekomen: www.tika-excursie.com

Tika Meilani

Onze reis met Deny

14 april 2012 om 11:30 uur gingen we dan eindelijk de lucht in, op weg naar Singapore. Het was een enorme lange vliegreis, maar uiteindelijk zéker alle angstzweet en tranen waard. 15 april 2012 Om 09:15 uur (Indonesische tijd) landden we op het vliegveld van Jakarta. We hadden via het reisbureau een transfer geregeld naar ons eerste hotel in Jakarta (Hotel Park Lane), maar helaas was dit mis gegaan en stond er niemand. Uiteindelijk zijn we maar met een taxi gegaan. Het was ontzettend heet, dat was wel even een overgang!! Jakarta is een enorme drukke warme stad. Gelukkig hadden we airco in ons hotel. Deze dag hebben we een bezoek gebracht aan het “Ereveld Menteng Pulo”. Dit ereveld lag achter ons hotel. Het is een groot en goed onderhouden begraafplaats, met veel groen. Erg indrukwekkend allemaal. De volgende ochtend hadden we rond 8 uur in ons hotel afgesproken met Deny. Hij was wel netjes op tijd, alleen wij zaten nog aan het ontbijt. Deny stond erop dat wij rustig ons ontbijt nuttigden en hij zou nog wel in de lobby wachten. We hadden meteen al een goed gevoel bij hem. Wij snel dooreten, koffie naar binnen en hophop de koffers halen, uitchecken, inladen en op weg. Haha…. Deny stond wel even te kijken…. 3 grote koffers en 3 wat kleinere koffers. Dat was wel even passen en meten, maar het kon er gelukkig prima in. Zelfs daar is hij een ster in!!! We gingen op weg via Bogor naar Bandung. In Bogor hebben we nog zijn vrouw ontmoet. Leuke spontane en vriendelijke vrouw. Onderweg wist Deny een leuk en veilig restaurant en we hebben heerlijk geluncht in Cepanas bij restaurant Sindang Laya. Daarna weer verder naar Bandung. We keken onze ogen uit, ze rijden kriskras door mekaar en het gaat allemaal maar nét goed, althans zo lijkt het. Hier zijn ze natuurlijk gewend om zo te rijden. In Nederland zou je al lang de grootste ongelukken en ruzies hebben. Toen we aankwamen in ons hotel was het al laat in de middag. ’s-Avonds zijn we naar de Mall Varis van Java geweest, een enorme overdekte winkelcentrum. Kijk, daar houden wij van! De mensen wonen hier bijna op de treinrails… Onze reis ging verder met de trein naar Pangandaran, waar Deny ons al op het treinstation opwachtte met de auto. Een hele mooie reis zo langs allemaal sawa’s. Het laatste stuk naar de Green Canyon was ontzettend hobbelig, doordat de weg daarheen flink gehavend was. Overal gaten en kuilen in de weg die Deny heel subtiel wist te ontwijken….meestal dan! Haha, één kuil zag hij ietwat laat en dan was het van “whaaaaaaaa”, echt hilarisch!! Bij de Green Canyon aangekomen, bleef Deny bij de auto met al onze spullen en koffers, zodat wij de schitterende boottrip konden maken. Nou in één woord, het was geweldig mooi!! Een gammel bamboo-bruggetje over de Green Canyon. Een heuze leguaan!! De volgende dag weer met de trein naar Yogyakarta. Deny zorgde er iedere keer maar weer voor dat wij netjes van hotel naar treinstation werden gebracht! En dit terwijl hij dan weer klaar stond bij het volgende station om ons op te wachten!! En écht hoor, hij stond daar iedere keer weer klaar met een enorme grote lach op zijn gezicht. Het motto van Deny is ook “don’t worry, be happy”!!! We zijn naar Ansor Zilver geweest, waar je het zilverproces kan bekijken. ’s-Avonds zijn we naar het ballet Pura Wisata gegaan, waar we ook vooraf buffet hadden. Het was een dansvoorstelling die 1 ½ uur duurde. Dat was best wel een lange zit . De hoogtepunten waren toch wel de Borobudur en de Prambanan tempels. Nadat we onze sarongs om hadden, konden we de Borobudur beklimmen. Oma bleef beneden in de schaduw, gezellig kletsen met nog andere Indo’s die het ook te warm en te vermoeiend vonden. Er waren hier heel veel mensen die van alles aan je wilden verkopen, maar we hadden van Deny geleerd….Tida, trimal kasi. Weet niet of je het zo schrijft, maar in ieder geval hielp het wel. Gelukkig kon “oma” ook nog een aardig woordje Bahasa Indonesisch. Na de Borobudur gingen we op weg naar de Prambanan Tempel en kwamen onderweg nog een kleinere tempel tegen, de Mendut Tempel. De Prambanan Tempel was ook schitterend mooi, vooral vanaf een afstand kon je goed zien hoe groot het was. Heel indrukwekkend allemaal. Na Yogyakarta reisden we verder met de trein via Kortosono naar Malang. Oja, dat was écht hilarisch…. We moesten op het treinstation Kortosono uitstappen, maar we konden het bordje niet goed zien vanuit de trein dus vroegen aan mensen in de trein of dit het station Kortosono was. En ja inderdaad, hier moesten we eruit! Dus wij voordat de trein stopte, alle spullen bij elkaar gepakt en klaar om de trein te verlaten. Maar ja, wij zijn natuurlijk een conducteur gewend en bij de vorige twee stations stond er iedere keer een soort van conducteur. Maar hier was er geen en tja…. Waar is die uitgang??? Dit bleek een soort tussendeur te zijn die met een soort haakje dicht zat. Dus mijn dochter probeerde ‘m open te krijgen. Deny had ons al gewaarschuwd, dat je maar zo’n 5 minuten de tijd had om uit te stappen, want dan vertrok hij weer. Dus wij pielen aan die deur en eindelijk schoot dat haakje eraf en de deur viel open. En daar stond Deny…..helemaal in paniek! Wij zaten namelijk in de laatste wagon en die stopte niet langs het “normale” (qua hoogte dan) perron, maar een stuk ervoor. En Deny kon ons niet zien, omdat die deur maar een heel klein raampje had dus die zag het al voor zich dat die trein weer zou gaan rijden met ons er nog in. Dus zodra hij ons zag was hij nog in paniek omdat we er snel uit moesten! Maar dat perron was zo’n 1 ½ meter lager dan de trein en er was geen trapje of verhoginkje te bekennen. Dus hij riep “oma..JUMP”, I will catch you!! Whahaha, maar oma durfde niet omdat het zo hoog was. Ondertussen was er een behulpzame man die alvast onze koffers uit de trein gooide. We hebben oma met zachte dwang uit de trein geduwd en ja hoor….Deny ving haar op ! En mijn dochter en ik sprongen er schaterend uit. Nou het had geen 10 seconden langer moeten duren, want dan zaten wij nog op die trein. Arme Deny, hij moest echt even bijkomen van de schrik, maar je had zijn gezicht moeten zien! Zo enorm gelachen!! Hij zat er al over in, hoe hij dan zo snel mogelijk bij het volgende station moest komen!! Onderweg zijn we nog even gestopt bij een fruitmarkt in Pujon. Daar hebben we zijn favoriete “appelchips” gekocht. Daarna zijn we naar de schitterende waterval Coban Rondo gereden. De volgende nacht gingen we om 23:30 uur Suka Pura. Daar had Deny geregeld dat we met een jeep naar Penanjakan werden gereden om de zonsopgang te gaan zien. Dat was echt een “helse”rit. Soms was de weg zo steil dat we het gevoel hadden dat we de berg niet op zouden komen. En de weg was soms totaal weg en zaten er enorme gaten, kuilen en lagen er brokken steen op de weg. Dus werden aardig geklutst in die jeep, maar ontzettend gelachen!! Toen we eenmaal bovenaan de berg aankwamen, was het een drukte van allemaal jeeps. Onze chauffeur heeft ‘m netjes geparkeerd en toen begon de klim te voet naar boven. Het was daar best een ijle lucht, dus het ademen was enigszins zwaar. We kwamen allemaal mensen met dikke winterjassen, mutsen en sjaals om tegen. En wij liepen in een dun truitje…….. Zou het daar boven dan zo koud zijn?? Het duurde en het duurde en het duurde….en eindelijk een mooi knalgeel/rood-achtig rondje kwam tevoorschijn. Na dit mooie natuurverschijnsel, gingen we weer met de Jeep naar beneden en op, naar de Bromo vulkaan! Dat was ook nog een hele rit, op een gegeven moment reden we over een zandvlakte waar het best moeilijk sturen was. Maar ook dat was een hele uitdaging. Gelukkig hadden we een goede en ervaren chauffeur, die ons veilig bij de Bromo bracht. Wij dachten dat de trap de uitdaging zou zijn, maar de hele wandeling van de parkeerplaats tot aan de trap was het ergst. Warm, stoffig en overal kuilen en een aardige klim. We moesten onderweg ook af en toe even pauzeren. Oma bleef wijselijk beneden op ons wachten. Hele mooie foto’s gemaakt!! En de bevolking ook van Chayenne!! Dat was erg grappig, ze wilden om de beurt met haar op de foto. Rond 9 uur gingen we weer terug naar Suka Pura, waar Deny ons opwachtte bij het huis van zijn vriend. Daar hebben koffie gedronken en een broodje gegeten. Wat een gastvrije mensen allemaal! Toen werd het tijd om door te reizen naar Jimber, waar we heerlijk hebben geluncht bij restaurant Mangli. Daarna weer doorgereden naar Kalibaru, onze laatste verblijf op Java. Deny had dit verblijf voor ons, Kalibaru Cottages. Hele leuke cottages gelegen in een schitterende tuin. Alleen jammer dat het heel hard regende. Maar goed, dat moesten we natuurlijk ook een keer meemaken. Dit was onze laatste dag samen met Deny. Ons laatste avondmaal samen, bestond uit lekkere broodjes die we eerder die dag hadden gescoord. Gezellig in onze cottage gegeten en lekker zitten kletsen over onze fantastische reis op Java de afgelopen dagen! De volgende ochtend bijtijds vertrokken, want we moesten langs het politiebureau om aangifte te doen van vermissing van geld. Gelukkig hadden we onze Deny, die alles perfect geregeld heeft!! Enorm bedankt Deny!! Daarna op weg naar de haven Ketapang voor de ferry naar Bali, waar we nog een paar dagen zullen relaxen. Het was ontzettend fijn dat Deny met ons de oversteek maakte, zodat al onze bagage in de auto kon blijven staan. Aan de andere kant, op Bali had Deny voor ons een vriend geregeld die ons naar ons hotel zou brengen. Het was een ontzettende mooie, indrukwekkende, hilarische reis geweest die wij nooit zullen vergeten en dat allemaal dankzij onze fantastische gids Deny Rusnandi. Wij willen Deny dan ook nogmaals bedanken en hoeven er geen moment over na te denken om de volgende keer, wanneer we met het hele gezin nog eens terugkomen, weer gebruik te maken van zijn diensten. We hebben Deny leren kennen als een vriendelijke, altijd vrolijke, alles mogelijk makende, lieve, klantvriendelijke, ontzettende grappige en kundige man. Een vriend voor het leven! O ja, Deny’s song….Never forget….McDonald, McDonald, here we come!!!

Lieve groetjes, Shirley, Chayenne en “oma”

Jeannette en Hans Vanthof

My husband and I, together with my brother and his wife traveled through Java in 2006. We are from Australia and my brother from Holland. We got together in Jakarta and Deny picked us up from our hotel. He took us on a fantastic trip from west Java to East Java and than dropped us of in Bali. My brother had some old street maps from Bandoeng and Semarang, where we used to live. We were there around the time that the National Day celebrations were on. Everything was decorated and looked great. We visited our old schools. We have been to small villages, vulcanos like the Merapi and the Bromo, palaces from the sultans and many interesting places. We were with Deny for 3 weeks. He had booked hotels for us and they were great. Deny took us to all the places we remembered from the time we were children. We also had a cup of tea with his parents family at their home in a village near the Merapi. We had beautiful meals where ever we went. In Jokjakarta Deny took us to a dans performance. That was very special too. We took many photos and we will never forget our trip to Java!

Jeannette en Hans Vanthof

Nostalgia Trip – mei 2011

Met zoon Chris terug naar mijn roots in Indonesië. Voor ons verblijf op het eiland Java hadden wij als gids / chauffeur: Deny Rusnandi. Onze eerste toeristische toer in Jakarta was naar Taman Mini “Indonesia Indah” – een echte aanrader. In dit park is een klein Indonesië aangelegd, om de bewoners van alle Indonesische eilanden en de vele toeristen kennis te laten nemen van de cultuur en bouwstijlen van Indonesië. Alle grote eilanden van Indonesië kun je ook vanuit een “sky-lift ” in een grote wateroppervlakte zien liggen. Na afloop vertrokken we met de auto naar het havengebied Tandjong-Priok, van waar ik in 1949 ben vertrokken richting Nederland. Na twee dagen Jakarta bracht Deny Rusnandi ons naar mijn geboorteplaats Purwakarta. Vanuit Purwakarta naar Bogor, waar we voor de komende dagen in een klein, maar luxe resort (incl. zwembad) verbleven. In Bogor o.a. de prachtige botanische tuin bezichtigd en de daarop volgende dagen hebben we vanuit Bogor alle vroegere woonplaatsen van mijn ouders opgezocht o.a. Sukamandi en Sukabumi. Het reizen op Java met onze gids/chauffeur Deny Rusnandi is ons prima bevallen en we kunnen hem aan een ieder aanbevelen. Deny Rusnandi is betrouwbaar en heeft onze reis aangenaam doen verlopen. Bovendien spreekt hij Engels en een beetje Nederlands. Na een week op Java met Deny Rusnandi te hebben gereisd, namen wij in Jakarta op het vliegveld Sukarno-Hatta afscheid om vervolgens naar Bali te vertrekken. Hier hebben wij nog een week doorgebracht in het luxe resort “The Oberoi ” in Seminyak.

Rob Hommes

Reizen met Deny Rusnandi

In 2007 neemt mijn moeder Toos Chevalier, geboren in Indonesie, haar zus Marga en haar 6 kinderen mee op reis door haar Indonesie. Een reis langs al de plaatsen die voor haar belangrijk zijn geweest. Het huis in Bandoeng, de fabriek van opa, waar hij van rubber allerlei instrumenten vervaardigde. Op zoek naar mensen die haar nog kenden als klein meisje, bij de vulkaan Takuban Perahu. Het reizen met de trein naar Yogya, naar Solo en naar het meertje in Sarangan, waar haar ouders huisjes hadden, die nu het hotel Saragan zijn. We gingen naar Djombang waar het huis staat waar mijn moeder geboren is bij de Waringin boom op het terrein van de suikerfabriek. We kregen een rondleiding in de fabriek. En steeds waren daar Deny en Toto de chauffeurs die zo goed voor ons zorgden, ons overal heen brachten. Samen met ons oude bekenden zochten, uren rondreden tot mijn moeder riep: Ja, hier is het! Ons steeds weer goed verzorgden en dan weer in mooie hotels brachten zoals in Bandoeng en dan weer een eenvoudiger onderkomen gaven, zoals op het boerderijhotel in Oost Java… Het was een fantastische reis en absoluut een aanrader om samen met hen deze trip te ondernemen!

Hartelijke groet, Lidwien Opheij

Indonesië verslag

Eindelijk aangekomen op het Soekarno-Hatta Airport van Jakarta is het meteen enorm warm en zeker voor de kinderen, die hier voor het eerst zijn, is de hoge temperatuur en luchtvochtigheid, vermengd met de onbekende geuren van eten, en vooral de zoete kruidige geur van de krètèk overweldigend. Gelukkig is de antirook campagne hier nog niet doorgedrongen, want Indonesie en krètèk horen echt bij elkaar. Het regelen van de visa duurde lang maar eindelijk konden we dan toch richting uitgang, op weg naar onze gids Deny. Die was ondanks de dikke rijen gidsen niet moeilijk te vinden, helemaal vooraan stond hij daar met het bordje “WELCOME FAMILY BOY DE DEUGD” De eerste indruk van Deny is meteen goed, hij heeft een hele rustige en vriendelijke uitstraling en je hebt meteen een vertrouwd gevoel bij hem, alsof hij een lid van de familie is. Hij is ontzettend lief en behulpzaam en niet alleen bij aankomst maar de hele reis heeft Deny allerlei zaken voor ons geregeld en stond hij altijd voor ons klaar. Zijn bus is ook fijn, veel beenruimte en een hele goede airco, in tegenstelling tot het vliegtuig! Mijn vader beheerst zijn bahasa(Indonesische taal) tot in de puntjes en vindt het heerlijk om dat met Deny in praktijk te brengen, een gids waar je alle kanten mee op kan, want hij spreekt ook Engels en zelfs een beetje Nederlands. Na aankomst en kennismaking gaan we direct op weg naar Bogor, waar onze trip tot aan Bali begint, die Deny aan de hand van onze wensen voor ons heeft samengesteld. Het resort in Bogor is al meteen zo’n adembenemend plekje, met mooie schone kamers, en een prachtige tuin waar je heerlijk door kan dwalen, vol geurende bloemen en bijzondere plekjes, een groot zwembad en erg lief personeel, wat voortdurend voor je klaarstaat. Na een heerlijk ontbijt van nasi goreng met omelet (Lekkerste. Nasi. Ooit!! volgens Isis), heeft Deny ons de beroemde tuinen van Bogor laten zien. Wat een heerlijke plek om te zijn en te dwalen tussen al die immense,150 jaar oude, giganten van bomen, bamboes en zelfs een reuzen aronskelk, die hier toevallig dit jaar in bloei stond. Een echte aanrader om hier de tijd te nemen, een ideale plek om in alle rust te acclimatiseren en een reis door Indonesie te starten. Omdat Deny in Bogor woont en hij zijn familie de komende tijd zou moeten missen voor onze reis, hebben we ze uitgenodigd om mee te gaan naar de botanische tuinen, heel gezellig en qua taal kon mijn vader zijn hart weer ophalen omdat de vrouw van Deny van Sudanese afkomst is en mijn vader die taal sinds zijn jeugd niet meer heeft gesproken. Het verkeer in Indonesië is zonder meer chaotisch voor een westerling, vooral vanwege de vele scooters en brommers en wat die allemaal wel niet vervoeren. Niet schrikken, soms zaten er maar liefst vijf personen op één scooter. Maar toch wordt er hier in het verkeer meer rekening gehouden met elkaar dan bij ons. In Nederland gaan we uit van de regels en niet van de mensen. We bezochten ook een van de vele authentieke Wajang poppen- ateliertjes, prachtig handwerk en hier iets moois uitzoeken. al is het maar iets kleins, hoort er gewoon bij. We zijn aan een zes uur durende rit naar Bandung begonnen maar dat is zeker niet saai. Het reizen is hier zo indrukwekkend, er is zoveel te zien, er wordt volop gewoond, gewerkt en geleefd langs de kant van de weg. Bandung is groot en wat hier opvalt, is de armoede en de vele bedelaars en de gehandicapten op straat. We komen in de middag aan en we zijn eigenlijk precies op tijd om de voorstelling bij te wonen van de Angklung School van Pak Ujo, een muziekschool voor kinderen. Hier maken we een tussenstop voor een bijzondere voorstelling met wajang poppen, een band, veel zang en dans, nog meer muziek en op het eind mochten we zelfs meedoen! Het hotel wat Deny voor ons heeft uitgezocht ligt net buiten Bandung, in het wat hoger gelegen Lembang. Het is groot en mooi en straalt een enorme luxe uit, het heeft een verwarmd zwembad en het uitzicht over Bandung is prachtig! Slapen in dit hotel is geweldig, maar wakker worden met het uitzicht over Bandung is een waar kadootje! En dan een ontbijtje met nasi kuning, zwaar genieten! Vandaag is het plan om naar de Hot Springs in Ciater te gaan. Even daarvoor stoppen we bij een traditionele Bandung, ochtendgloren Bandung, ochtendgloren fruitmarkt om wat vers fruit en lekkers te halen voor de middag. Die bronnen die zijn héét, het is ook een beetje wennen maar toch ook een beetje alsof je langzaam wordt gekookt maar de kinderen hadden daar vrijwel geen last van. Vandaag rijden we van Bandung naar Pangandaran, een afstand van 220 kilometer, maar liefst zeven uur rijden. Onderweg zijn we gestopt bij mijn vader’s oude school in Bandung. Mooi om te zien, dat het grootste deel van de school nog in dezelfde oude staat is gebleven en herkenbaar genoeg voor mijn vader om weer even als dat schooljongetje van toen, de trappen op te rennen. Tijdens het rijden is er van alles te zien. Overal lopen mannen of jongens met etenswaren rond om te verkopen. Tip van Deny: Zolang je geen oogcontact maakt, is er niets aan de hand, anders gaan ze bij je raam staan en je van alles aanbieden. Het Nyiur Resort Hotel in Pangandaran is heel mooi en ligt echt vlak bij de zee. Er is hier veel te doen voor de toeristen, een groot strand, veel bootjes die je overal naar toe kunnen brengen om bijvoorbeeld te snorkelen of te duiken, maar vooral ook heel veel hoge golven en……………bodyboards! YES!! Hier doen we even wat rustig aan, na het ontbijt is het tijd om een duik te nemen in het zwembad van het hotel. Om 13.00 uur vertrekken we richting strand. Met de boot voeren we eerst naar een eilandje met een rif, om daar te snorkelen. Daarna zijn we teruggevaren naar het strand om de bodyboards te huren en de rest van de dag met de golven te spelen om pas op het sein van de badmeester, vlak voor zonsondergang het water weer te verlaten en nog even te genieten op het strand van vers kokosnootsap en een prachtige zonsondergang. We gaan weer verder, een deel van de reis doen we met de boot, tot aan Cilacap, en vandaaruit weer met de bus verder naar Magelang. Met de boot reizen is, afgezien van de herrie, een welkome afwisseling. Het is lekker koel en je kunt zo’n drie uur genieten van de buitenlucht, en meanderen langs de verscholen dorpjes tussen groene oevers. Eén van de lekkerste maaltijden, gegrilde oesterzwammen hebben wij, vegetariers, gegeten, in een allervrolijkst restaurantje vlak voor Magelang. Hier hanteren ze een redelijk uitzonderlijk concept: De bediening is van alle markten thuis, afgezien van het eten serveren, houden ze je ook bezig met goocheltrucjes, maken ze zelf muziek, verzorgden ze een mini-verjaardagsfeestje, compleet met foto voor de eerstvolgende jarigen en bij vertrekt werden we uitgezwaaid met zang, dans en muziek, of we nog eens terug willen komen? Absoluut! Het hotel in Magelang is weer van superkwaliteit met alles erop en eraan. Zoveel eerlijk gezegd, dat we niet eens tijd hebben gehad om alles te bekijken. Maar het zwembad hebben we natuurlijk wel uitgeprobeerd en daar hadden we echt nog wel wat langer willen blijven. Een van onze wensen was uiteraard om de Borubudur te bezichtigen. Bij de entree is het voortaan verplicht om een blauw/witte sarong om te doen, wel mooi maar geen pretje want het is er als een steenoventje, zo warm. De Borobudur is een magische plek om te zijn, ook al is het warm de klim naar boven is meer dan de moeite waard. Door de recente vulkaanuitbarsting en aardbeving, wat duidelijk te zien was door de vele beschadigingen en de as die nog overal lag, was het ook niet mogelijk om op het hoogste niveau te komen bij de stupa’s, vanwege renovatie. Erg jammer, maar ja…. eind november zou het weer open gaan. Op de terugweg is mijn vader even helemaal vergeten wat Deny ook al weer zei over de verkopers bij de Borobudur: ”Oom, de verkopers niet aankijken want dan blijven ze achtervolgen.” Hij was bijna omsingeld door allerlei verkopers van tassen en wajangpoppen, rijstlepels, hoeden, en beeldjes die mijn pa uiteindelijk ook heeft gekocht. Hij was een bezienswaardigheid op zich omdat de meeste toeristen wel uitkijken voor de opdringerige verkopers, ‘opa shopping’ werd er van allerlei kanten lachend geroepen, maar mijn vader heeft dan nog de grootste lol want afgezien van hun niet aflatende behoefte om je iets te verkopen valt er ook echt een hoop mee te lachen en al helemaal omdat hij hun taal praat. Op naar Jogjakarta. In de hofstad Jogjakarta rusten we weer wat uit in een koloniaal hotel Brongto, heel sfeervol en dichtbij lekkere restaurantjes, de Kraton, de Ramayana, waar we later die avond naar toe gaan, en een fijne tuin om gewoon even wat te rusten en te zijn. De Ramayana voorstelling gaat vooraf met een uitgebreid diner waar we op aanwijzen van Deny echt bijzondere en lekkere dingen hebben geproefd. Erg leuke avond, met natuurlijk de beste zitplaatsen die Deny ook al weer voor ons gereserveerd had. Maar op tijd naar bed want we vertrekken morgen met de trein, richting Malang. Deny rijdt vanacht nog naar Kertosono om ons daar morgen op te halen van het station. Met de trein reizen over Java is niet verkeerd, goede zitplaatsen, airco en veel service, de reis duurt vier uur. Deny wacht ons op in Kertosono en we rijden verder richting Malang. Onderweg stoppen we bij de watervallen van Jombang, watervallen van zo’n 84 meter hoog. Ons verblijf in Hotel Splendid in Malang is voor twee dagen. Het is een wat verouderd koloniaal hotel met een zeer hartelijke gastvrije bediening. Vandaag komen vrienden en de familie samen vanuit Malang en Bali om met z’n allen mijn vaders verjaardag te vieren en daarvoor had Deny speciaal de bus versierd met ballonnen en slingers en een heel mooi boeket bloemen gekocht, een hele lieve verrassing en een feestelijk begin van een ontbijt met z’n allen. Na het ontbijt bezoeken we het familiegraf waar mijn oma ligt en natuurlijk eten we deze avond bij Toko Oen. Hierna scheiden ook onze wegen voorlopig, wij reizen door met Deny naar Bali en mijn vader blijft een paar dagen langer bij de familie in Malang. Op weg naar Lovina maken we een tussenstop in één van de schaarse resorts in Oost-Java, een klein plaatsje aan de noordoost kust waar prachtige boten liggen op het strand. Morgen maken we de overtocht naar Bali!! Het hotel in Lovina is zo mooi, alles ademt hier rust en luxe en vriendelijkheid en overal zie je frangipani, die prachtige bloem waar alles en iedereen mee wordt versierd. Hier kunnen we weer even genieten van de omgeving en morgenochtend gaan we heel vroeg de zee op om te kijken of de dolfijnen zich laten zien. Het begon net een beetje licht te worden toen we met een stuk of 20 bootjes, vol met toeristen, de zee op voeren om dolfijnen te spotten. Echt een hilariteit als er ineens een school dolfijnen opduikt en vrolijk langs zwemmen, alle boten erop af en weg dolfijnen, het is een echt spel en met een beetje geluk, zoals Isis, heb je zomaar ineens een paar dolfijnen in je fotoboek staan!! Vandaag brengt Deny ons naar Sanur waar we de rest van de vakantie verblijven. Dus na dagelijks Deny om ons heen te hebben gehad, moeten we het ineens zonder hem gaan doen, dat wordt even afkicken voor ons en we gaan hem zeker missen. Nog een keer met z’n allen samen makan-makan en zeker tot een volgende keer!!

Boy

Marius

“Als onderdeel van onze reis naar Java, Bali en Lombok zijn wij gedurende 11 dagen met Deny van Jakarta naar Yogyakarta gereisd. Deny heeft ons gedurende deze reis voortreffelijk begeleid. Op een goed tempo heeft Deny ons Java laten zien in zijn zeer comfortabele auto, waarbij onze wensen centraal stonden – zoals het bezoek aan mijn geboortestad Semarang. Deny laat zich kenmerken door zijn goede en veilige rijstijl, flexibiliteit, professionaliteit, kennis over het land en de cultuur, betrouwbaarheid, vriendelijkheid en humor en goede beheersing van de Engelse taal (en tevens wat Nederlands). Kortom, wij kunnen Deny van harte aanbevelen voor een ieder die op zijn of haar eigen tempo Java wil bezoeken.”

Marius